In de strijd tegen klimaatverandering worden steeds meer maatregelen genomen om de CO₂-uitstoot te verminderen. Vanaf 1 januari 2024 legt de overheid grote bedrijven de wettelijke verplichting op om hun footprint in kaart te brengen. Ook wordt de scheepvaartsector geconfronteerd met nieuwe regelgeving en gaat betalen voor CO₂-uitstoot en andere broeikasgassen. Een goede ontwikkeling volgens het bedrijf HelloContainer dat zich al jaren inzet voor verduurzaming van de scheepvaart.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
Stapsgewijs moeten steeds meer bedrijven gaan rapporteren over de impact van hun activiteiten op het milieu. De CSRD betreft duurzaamheid in een brede context en omvat eisen voor het toelichten van verschillende aspecten met betrekking tot milieu, maatschappij en bestuur. Voor beursgenoteerde bedrijven gaat deze maatregel van kracht in boekjaar 2024. Maar dit betekent ook dat toeleveranciers in de hele keten steeds vaker gevraagd gaan worden naar data en gegevens, denk aan zaken als CO₂-uitstoot. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het inzichtelijk maken van deze gegevens. HelloContainer kan je hierbij helpen!
CO₂-taks voor de scheepvaartindustrie
De scheepvaart is verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de wereldwijde CO₂-uitstoot. Het Europees Parlement heeft in maart 2023 een akkoord bereikt over het terugdringen van de uitstoot van de Europese scheepvaart. Het doel is om in 2050 de uitstoot van CO₂ te hebben verlaagd met 80%. Vanaf 1 januari 2024 vallen scheepvaartmaatschappijen (met een bruto tonnage van 5.000 of meer) onder het Emissiehandelssysteem en worden verplicht om te betalen voor de uitstoot van CO₂ en andere broeikasgassen.
Een belangrijke stap voor een duurzamere scheepvaart
HelloContainer, een toonaangevende innovatieve scale-up uit Zeeland, is gestart vanuit de missie om de scheepvaart te verduurzamen. Volgens Jos de Jonge, COO van HelloContainer, zijn deze nieuwe maatregelen daarom een belangrijke stap in de goede richting: “De verplichting om de CO₂-uitstoot in kaart te brengen zorgt ervoor dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op het milieu. Ook stimuleert de CO₂-taks de scheepvaartbedrijven om te gaan investeren in groenere alternatieven.” HelloContainer heeft daarom een dashboard ontwikkeld wat deze CO₂ uitstoot van het containertransport inzichtelijk maakt.
HelloContainer: klanten duurzamere keuzes laten maken
Met het eerste digitale platform voor het boeken van zeecontainers worden bedrijven door HelloContainer gestimuleerd om te kiezen voor duurzaam transport. HelloContainer werkt hierin samen met het Europese Instituut Transport en Leefomgeving om de CO₂-uitstoot van verladingen in beeld te brengen. “Door verschillende opties op een rij te zetten, sporen we onze klanten aan tot het maken van duurzamere keuzes. Ons platform biedt klanten de tools en informatie die ze nodig hebben om bewuste keuzes te maken en hun CO₂-uitstoot te verminderen”, aldus Jos de Jonge.
CO₂-dashboard
Het CO₂-dashboard van HelloContainer geeft exporteurs inzicht in hun uitstoot per route, modaliteit en aanbieders. Naast dit inzicht laat HelloContainer ook de (schonere) alternatieven zien voor de routes die deze exporteurs nu boeken.
Holland Agri Foods en Kingfish over HelloContainer
Holland Agri Foods en Kingfish zijn twee bedrijven die zijn overgestapt naar HelloContainer voor het boeken van containers. “Het platform van HelloContainer maakt dat we duurzame keuzes kunnen maken. We hebben alle informatie over het boeken, voortransport, Douane, KvK- documenten en de CO₂-uitstoot in één overzicht”, aldus Jetze Kempenaar, directeur van Holland Agri Foods. Ook bij Kingfish staat duurzaamheid hoog in het vaandel. “We willen een zo duurzaam mogelijk product afleveren, van begin tot eind. Met HelloContainer hebben we inzicht in de CO₂-uitstoot van onze verladingen. Hoe meer we gaan exporteren, hoe belangrijker dat wordt”, vertelt Petra, Supply Chain Manager bij Kingfish.